AMSTERDAM - De Israëlische minister van defensie Amir Peretz, die onder vuur ligt vanwege het verloop van de oorlog tegen de Libanese Hezbollah afgelopen zomer, heeft een nieuwe 'routekaart voor de vrede' gepresenteerd.

Peretz' vredesplan behelst het organiseren van vredesbesprekingen met gematigde Palestijnse leiders als president Mahmoud Abbas binnen zes maanden. Binnen twee jaar moet een definitief vredesverdrag gesloten zijn.

Kritiek

Binnen de Arbeidspartij, die Peretz leidt, is veel kritiek op het functioneren van de minister. Voor het partijleiderschap worden in mei voorverkiezingen gehouden, en verschillende politieke zwaargewichten hebben reeds te kennen gegeven zich verkiesbaar te zullen stellen.

Het gaat om voormalig premier en oud-generaal Ehud Barak, die zijn besluit zondag bekendmaakte, en Ami Ayalon, een andere generaal buiten dienst die erg populair is.

Populariteit

Minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni kwam vorige week ook al met een nieuw vredesplan. Livni distantieert zich steeds meer van premier Ehud Olmert, die om dezelfde reden als Peretz flink aan populariteit heeft ingeboet.

Livni ambieert het leiderschap van de Kadima-partij, waarvan Olmert momenteel aan het hoofd staat. De presentatie van vredesplannen moet vooral in partijpolitiek licht worden bezien.

Bush

De huidige 'routekaart', die door de Amerikaanse president George Bush naar voren is geschoven, is een wassen neus gebleken. De Palestijnen moesten op basis van dat plan al het geweld staken en radicale bewegingen als de Hamas ontmantelen.

De Hamas regeert echter inmiddels. De Israëliërs moesten alle illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever afbreken en stoppen met het bouwen van nieuwe. Ook hiervan is evenwel niets terechtgekomen.