WASHINGTON- In Afghanistan is een van de topmannen van het al-Qaeda netwerk van Osama bin Laden opgepakt. Dat meldde de Los Angeles Times donderdag op gezag van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst. Het zou gaan om de 35-jarige Ahmed Omar Abdel Rahman.

Hij is de zoon van de Omar Abdel Rahman, de blinde Egyptische islamitische geestelijke die in 1995 werd veroordeeld voor het plannen van aanslagen in de VS. Volgelingen van de geestelijke kregen later levenslang voor een bomaanslag op het World Trade Center in New York in 1993.

De jonge Rahman zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de opleidingskampen van al-Qaeda in Afghanistan, aldus functionarissen van het Pentagon. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn geweest voor de rekrutering van nieuwe leden.

Volgens nog onbevestigde berichten zou Rahman mogelijk samen met een tiental andere gevangen leidinggevenden van al-Qaeda worden overgevlogen naar Amerikaanse militaire bases in de Pacific. Rahman zou nu nog worden vastgehouden door de Noordelijke Alliantie op een onbekende plaats in Afghanistan.