AMSTERDAM - De autoriteiten in New York zijn bezig met een onderzoek naar een soort gas dat maandag een groot deel van Manhattan in zijn greep hield. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, heeft inmiddels op een persconferentie medegedeeld dat het gas ongevaarlijk is voor de volksgezondheid, meldt CNN.

Meerdere gebouwen zijn uit voorzorg geëvacueerd en het treinverkeer over Sixth Avenue is stilgelegd. Volgens de autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen.

Volgens de burgemeester was er 's morgens vroeg een gaslek bij Bleecker Street en Sixth Avenue. Dat lek zou volgens hem echter niet verantwoordelijk zijn voor de geur die in het stadsdeel te ruiken was.

Bloomberg adviseerde mensen die last kregen van de geur om hun ramen te openen en ventilatoren in te schakelen. De burgermeester kon nog niet zeggen hoelang de overlast nog zou duren.

De geur was tot in Newark, zestien kilometer ten westen van New York, te ruiken. Volgens het federale agentschap Homeland Security is er geen sprake van een terroristische aanslag.

De brandweer kreeg de eerste ongeruste telefoontjes rond 9.00 uur plaatselijke tijd. Een getuige zei tegen de Amerikaanse nieuwszender dat de geur overeenkwam met die van een benzinestation, maar dan duizendmaal heviger.