DEN HAAG - De afgelopen dagen zijn eenheden van de Nederlandse ISAF-troepen in Uruzgan drie keer onder vuur genomen door vijandelijke strijders.

Aan Nederlandse zijde zijn daarbij geen gewonden gevallen. Of er tegenstanders zijn geraakt, kon het ministerie van Defensie niet uitsluiten.

Commando's

Vrijdag belandde een gecombineerde verkenningseenheid van Nederlandse commando's en Afghanen in een vuurgevecht bij Kala Kala, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad Tarin Kowt. Een Apache gevechtshelikopter rukte uit om luchtsteun te verlenen, maar hoefde geen wapens in te zetten.

De Afghaanse leden van de verkenningsploeg doorzochten een aantal huizen en troffen daar een kleine hoeveelheid wapens, munitie en opium aan. Later die dag werd de verkenningseenheid nogmaals beschoten. Toen het vuur beantwoord werd, stopte het gevecht.

Poentjak

Zaterdag vond een kort vuurgevecht plaats bij patrouillebasis Poentjak. Daar schoot een klein aantal strijders op een voetpatrouille van Nederlanders en een Afghaanse legereenheid. Ook hier schoot een Nederlandse Apache te hulp, maar hoefde die geen wapens in te zetten.