VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft maandag gewaarschuwd voor een nucleaire crisis. Hij riep Noord-Korea en Iran op te onderhandelen over hun nucleaire ambities.

"Op het gebied van de ontwapening nemen de symptomen van een crisis die zich ontwikkelt toe. Die houden verband met problemen bij de onderhandelingen over conventionele wapens en massavernietigingswapens", zei de paus in zijn nieuwjaarstoespraak tot het corps diplomatique.

Kernwapens

Benedictus riep Noord-Korea op de onderhandelingen over zijn proeven met kernwapens voort te zetten,. Hij zei dat in die onderhandelingen vastgehouden moet worden aan het streven naar verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea en aan het behoud van het Koreaanse schiereiland als kernwapenvrije zone.

Benedictus riep Noord-Korea op om af te zien van elk gebaar dat de inspanningen om tot vrede te komen in gevaar brengt, waarmee hij verwees naar berichten dat het stalinistische land een tweede atoomproef wil houden.

Iran zou moeten accepteren dat andere landen "legitiem" pleiten voor onderhandelingen over zijn nucleair programma. De paus noemde het Midden-Oosten "een bron van grote zorg" en sprak zijn afschuw uit over het "ontstellende" geweld in Irak.