EINDHOVEN - Het Regionaal Opleidingscentrum Eindhoven (ROC) begint in februari een opleiding in Turkije. De School voor Volwasseneneducatie gaat in Adana aan de Turkse zuidkust Nederlandse taal en lessen over de Nederlandse cultuur en samenleving verzorgen, bevestigde directeur en projectleider Jos Roothans maandag.

Het ROC krijgt in de stad met een miljoen inwoners onderdak in een "dershane", een school voor volwassenen. Het opleidingscentrum levert de apparatuur, programma's en de docenten.

Vier Nederlandse leraren hebben zich inmiddels aangemeld.

Met de (inburgerings)cursussen richt de school zich vooral op gezinsherenigers, Turkse studenten die in Nederland onderwijs willen gaan volgen en Turkse ondernemers die zaken doen met Nederland.

Werving

De werving van leerlingen is deze week begonnen. Het ROC gokt op ongeveer 150 'klanten' in het eerste jaar. Het gaat om een zogenoemde private activiteit zonder winstoogmerk.

Roothans legde uit dat het ROC zich zo vooral wil profileren als ondernemende en innovatieve onderwijsinstelling, die zelf haar klanten binnenhaalt. Voor zover bij hem bekend is het project uniek voor Nederland.