AMSTERDAM - Door de slechte sneeuw zijn in de kerstvakantie veel meer wintersporters geblesseerd geraakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo steeg het aantal ongevallen in Oostenrijk 43 procent en in Frankrijk 34 procent.

Verspreid over alle landen raakte gemiddeld 20 procent meer mensen geblesseerd, zei een woordvoerder van SOS International maandag. De afgelopen jaren daalde het aantal letselgevallen bij wintersport juist.

Tyrol Air Ambulance vliegt iedere dag wintersporters met letsel naar Rotterdam Airport. In totaal voert de luchtvaartmaatschappij 150 'gips'vluchten per seizoen uit.

Lawines

In het begin van de kerstvakantie lag er nauwelijks sneeuw en werden de pistes opgespoten met behulp van sneeuwkanonnen. Daarna viel er heel veel sneeuw, met lawines als gevolg omdat de temperatuur te hoog was om de vlokjes aan elkaar te plakken, aldus de woordvoerder. Hij verwacht dat het aantal ongevallen nu weer flink daalt tot half februari de voorjaarsvakantie begint.

De stijging van het aantal blessures deed zich in de meeste skigebieden voor, behalve in Tsjechië en Zwitserland. Daar daalde het met respectievelijk 38 en 30 procent.

De woordvoerder schrijft dit toe aan het feit dat er in Tsjechië nauwelijks sneeuw ligt, er heel weinig sneeuwkanonnen voorhanden zijn en het land geen hoge bergen heeft. Zwitserland vinden de meeste mensen te duur.

Zonvakantie

De alarmcentrales krijgen naast meer meldingen van letsel tijdens de wintersport ook meer meldingen wegens ziekte uit Thailand, de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. De stijging komt mogelijk doordat dit jaar meer mensen voor een zonvakantie in de winter hebben gekozen. Een deel van de vakantiegangers wordt ziek door het eten.