AMSTERDAM - Bij baggerwerkzaamheden in het Limburgse Haelen is maandag een vliegtuigbom gevonden. Het explosief is 1,40 meter lang en heeft een doorsnede van dertig tot veertig centimeter. De politie vermoedt dat het gaat om een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Het projectiel ligt op het Essent-bedrijfsterrein in Buggenum, bij Haelen in Limburg. Op het terrein staat een oude energiecentrale die momenteel wordt gesloopt. Het gebied is in een straal van honderd meter om de bom ontruimd.

De werknemers die op het terrein werkzaam waren, zijn daar weggehaald. Het is nog onduidelijk of de bom op scherp staat en hoeveel gevaar dat oplevert. Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) probeert de bom maandagmiddag onschadelijk te maken.

De politie heeft het trein- en scheepvaartverkeer tussen Weert en Roermond stil laten leggen. De vertraging kan oplopen tot ruim een uur, meldt spoorbeheerder ProRail. ProRail adviseert doorgaande reizigers tussen Weert en Roermond en tussen Eindhoven en Roermond om te reizen via Venlo.