FASLANE - Het SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is maandag tijdens een blokkadeactie voor de Schotse marinebasis Faslane gearresteerd. Dat meldde oprichtster Angie Zelter van de groep Faslane 365, die de actie organiseert.

De politie pakte Van Velzen en zes Britse parlementariërs op omdat zij demonstreerden voor de poort van de nucleaire basis.

De actie is een protest tegen de plannen van de Britse premier Tony Blair om nieuwe atoomonderzeeërs aan te schaffen. Volgens officiële Britse cijfers belopen de kosten van de ontwikkeling en bouw van de schepen tot het jaar 2027 maximaal circa 30 miljard euro.

Toespraak

"We moeten in Europa niet zorgen voor meer massavernietigingswapens, maar werken aan de ontmanteling ervan", zei Van Velzen eerder. Tijdens het protest, waarbij tientallen meest Britse parlementariërs aanwezig waren, hield ze een toespraak. Zelter verwacht dat het Nederlandse Kamerlid dinsdag weer vrijkomt.

Het actievoeren zit Van Velzen in het bloed. Ze is in verband daarmee vaker opgepakt, valt te lezen op de website van de SP. In Schotland zat ze eerder een maand in de gevangenis, nadat ze tijdens een actie bij een onderzeeër was gearresteerd. Ook moest ze een nacht brommen in een Oekraïense cel wegens acties in Tsjernobyl.

Demonstraties

Van Velzen werkte in Schotland ooit op een experimenteel biologisch bedrijf en kookte vegetarische maaltijden door heel Europa met een groep die demonstraties, acties en festivals ondersteunde.