MOERKAPELLE - Burgemeester J. Westendorp van Moerkapelle stelt een aantal ouders mede verantwoordelijk voor de nieuwjaarsrellen in het Zuid-Hollandse dorp. Volgens Westendorp zou een aantal ouders de jeugd hebben geholpen door via mobiele telefoons de locaties van de politie door te geven. Ook zou een onbekend aantal ouders aan de rellen hebben deelgenomen.

In de nieuwjaarsnacht kwam het tussen 00.30 uur en 04.30 uur op tal van plaatsen in het dorp tot confrontaties tussen tweehonderd agressieve jongeren en de politie. Bij de ongeregeldheden werd onder meer een zware vuurwerkbom onder een bus van de mobiele eenheid gegooid waardoor drie politiemensen aan de benen gewond raakten.

Aanleiding voor de rellen was het verbieden van een vreugdevuur op een groot kruispunt ('het kruis') in het centrum van het dorp. De gemeente vond het niet meer verantwoord deze traditie voort te zetten, omdat op de plek waar elk jaar auto's in brand werden gestoken nieuwe huizen zijn gebouwd.

"In overleg met de jongeren hebben we als alternatief een diskjockey geregeld en hebben we op 'het kruis' een aantal biertapinstallaties neergezet. Maar dat is in de ogen van de Moerkapelse jeugd kennelijk toch niet de manier om nieuwjaar te vieren", concludeert Westendorp.

Als reactie op het verbod werden op meerdere plaatsen in het dorp grote branden aangelegd, die volgens de brandweer en politie een gevaar vormden voor de omgeving.