DEN HAAG - De 30-jarige fotograaf Laurens Aaij heeft maandag de Zilveren Camera 2006 gewonnen. De jury koos uit de 9147 inzendingen zijn foto unaniem tot winnaar van de 58e editie van de prestigieuze fotoverkiezing.


Foto: Laurens Aaij | "Een Nederlands onderwerp dat de wereldpers haalde"

Aaij maakte de foto eind oktober in het Friese Marrum, waar een kudde paarden door hoog water in de problemen kwam. Aaij portretteerde de dieren in nood vóór de reddingsactie.

In het midden een wit paard, volgens de jury als symbool van hoop. "Fier overeind temidden van modderige ellende. Een schitterende foto, op Rembrandteske wijze verlicht. Een icoon voor hedendaagse helden. Een Nederlands onderwerp dat de wereldpers haalde."

Meevaren

De Fries Aaij kon zo dicht bij de paarden komen, omdat hij mee mocht varen met brandweerlieden die de dieren van vers drinkwater gingen voorzien. "Voordat zij in het bootje daarheen gingen, papte ik wat met hen aan. Ze boden me aan mee te varen. Opeens zag ik dat witte paard met een mooi licht erop. Ik heb bewust scherpgesteld op dat paard. Het was dus geen kwestie van 'klik', maar ik heb het journalistiek aangepakt."

De foto ging vervolgens de hele wereld over. "Hij stond bijvoorbeeld in de New York Times. Bush stond op de voorpagina, maar de paarden waren te vinden op pagina drie."

Media-aandacht

In het nieuws doen beesten het altijd goed, dat zou volgens Aaij één van de verklaringen kunnen zijn voor de ruime aandacht die zijn plaat kreeg. "Bovendien is 2006 een absurd nieuwsjaar geweest met veel politieke ontwikkelingen. Misschien dat voor de jury mijn foto een welkome afwisseling vormde."

Joost van den Broek werd uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar voor zijn hele werk van het afgelopen jaar. Hij zat in Marrum in hetzelfde bootje als Aaij, maar besloot zijn foto daarvan uiteindelijk niet in te sturen.

Achteraf zegt hij daar geen spijt van te hebben. "Ik heb met insturen een andere keuze gemaakt en vind dat Laurens Aaij de prijs verdient. Ik heb gekozen voor een foto waarop de hele situatie, inclusief het water, was te zien. Een behoudender keuze."

Uitstraling

Juryvoorzitter Bert Janssen zegt dat er geen foto was ingestuurd die dezelfde kracht uitstraalde als de winnende foto. Hij erkent dat als er geen wit paard in het midden zou hebben gestaan, de foto waarschijnlijk niet op de eerste plaats zou zijn beland.

Op de tweede en derde plaats eindigden foto's van politici, maar volgens Janssen onderscheidden die beelden zich onvoldoende van andere politieke foto's om tot winnaar te worden uitgeroepen. "Dat komt omdat politieke fotografen steeds minder ruimte krijgen om afwijkende foto's te kunnen maken. Daar komt bij dat ze steeds sneller moeten werken.

Bovendien krijgen politici mediatraining, waardoor ze erin slagen om heel lang hun gezicht in de plooi te houden."

Luiz Maximiano won dit jaar de Canonprijs, een aanmoedigingsprijs. In totaal stuurden 389 fotografen dit jaar hun werk in. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar.