MIJDRECHT - Nederlanders willen te fanatiek de overtollige vetrollen kwijtraken. Mensen met een gezond gewicht willen gemiddeld 6,8 kilo afvallen, tegen 15,6 kilo voor mensen met overgewicht. Dat komt neer op respectievelijk 9 en 16 procent van het gemiddelde lichaamsgewicht, terwijl 5 tot 10 procent voldoende is om gezondheidsproblemen te verkleinen of te voorkomen.

Dit blijkt uit cijfers die het farmaceutisch bedrijf Roche Nederland in samenwerking met onderzoeksbureau Pro Active International donderdag publiceerde.

Het onderzoek maakt duidelijk dat 56 procent van de Nederlanders te maken heeft met overgewicht. Daarvan heeft 37 procent overgewicht, 18 procent een ernstig overgewicht en 1 procent een zeer ernstig overgewicht. Ongeveer 42 procent van de ondervraagden heeft een gezond lichaamsgewicht; slechts 2 procent kampt met ondergewicht. Van de te dikke mensen gaf 1,3 procent aan niets te voelen voor afvallen.

Volgens het onderzoek is het uiterlijk de belangrijkste reden voor mensen om af te vallen. Gezonheidsredenen zijn voor de meeste afvallers ook belangrijk. Ongeveer 87 procent van de 3100 ondervraagden geeft aan een slechte conditie te hebben als gevolg van het overgewicht. Hartklachten wordt door 82 procent aangegeven, procent noemt diabetes.

Zeeland

Inwoners van de provincie Zeeland willen van alle Nederlanders de meeste kilo's kwijtraken: 18 kilo. De Groningers maken zich het minste zorgen om afvallen: zij willen 'slechts' 12 kilo kwijt. De Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) adviseerde halverwege december staatssecretaris Ross van Volksgezondheid over overgewicht.

Volgens de RVZ leidt de combinatie van te veel eten en te weinig beweging tot ernstige gevolgen voor de gezondheid. De Raad adviseeert meer geld in het gymnastiekonderwijs te stoppen. Ook zou er een verbod op tv-reclame voor snoep en vette producten rond kinderprogramma's moeten komen.