AMSTERDAM - De vaagheid van de uitzetstop voor uitgeprocedeerde asielzoekers heeft voor paniek en chaos gezorgd. Dat blijkt maandag uit een rondgang langs betrokken organisaties en deskundigen in de Volkskrant.

De Tweede Kamer besloot vorige maand op initiatief van de PvdA tot de stop totdat een nieuwe regering is samengesteld, die een besluit zal nemen over een generaal pardon.

Paniek

Onder asielzoekers zou paniek heersen terwijl advocaten, belangenorganisaties en rechters niet weten hoe de uitzetstop geïnterpreteerd dient te worden. "Door het ministeriële gegoochel is veel onrust ontstaan", zegt Jan Mulder van de stichting Een Royaal Gebaar.

De oud-directeur van terugkeercentrum Ter Apel noemt de situatie een zooitje. "Niemand weet waar ie aan toe is." De stichting stuurt een brief naar informateur Herman Wijffels om het onderwerp te bespreken tijdens de onderhandelingen met CDA, PvdA en ChristenUnie.

Ook volgens Tilburgs hoogleraar Anton van Kalmthout zijn de toezeggingen van het kabinet vaag. Zo zou onduidelijk zijn wie aanspraak kunnen maken op de uitzetstop. "De criteria in de brief van Balkenende zijn zo onduidelijk, dat zelfs rechters er niets mee kunnen", zegt Loes Vellenga, voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten en –juristen Nederland. "Er wordt ontzettend verschillend gehandeld, er zijn geen eenduidige rechterlijke uitspraken."

Uitzetstop

Een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland stelt dat de uitzetstop mensen stille hoop heeft gegeven. Zij benadrukt tevens dat er grote onrust is, omdat niemand weet hoe het generaal pardon eruit komt te zien.