ROTTERDAM - Nederlanders die op vakantie zijn in Marokko kunnen nog steeds psychische bijstand krijgen van de RIAGG Rijnmond, ondanks een wettelijk verbod.

Bekijk video

"De hulpverleners krijgen hun salaris gewoon van de RIAGG, maar werken bijvoorbeeld voor een ziekenhuis in Tanger. We houden ons wel degelijk aan de wet", aldus directeur Jos Lamé maandag in een interview met het AD.

In 2004 beperkte minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de aanspraak op RIAGG-zorg aan patiënten in het buitenland, als die zorg bedoeld is om de verzekerde te begeleiden en voor het verblijf geen medische noodzaak bestaat. "De minister heeft geen verstand van zorg. Door onze cliënten ter plaatse te helpen, besparen we honderden euro's", aldus Lamé.

"Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt."

Marokko

In 2005 en 2006 hebben hulpverleners van de RIAGG honderden Nederlanders van Marokkaanse afkomst bijgestaan. Het geld daarvoor komt uit publieke middelen.

De meeste Marokkaanse immigranten trekken tijdens vakanties naar het Rif-gebergte. Lamé zou graag ook in Turkije hulp bieden, maar de omvang van het gebied waar Turkse immigranten hun vakantie doorbrengen, is volgens hem een obstakel.

Onaanvaardbaar

PVV-kamerlid Fleur Agema heeft maandag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie aan Hoogervorst. Ze noemt het daarin "onaanvaardbaar" dat er bezuinigd wordt op de zorg en dat er wachtlijsten zijn, terwijl er in Marokko met Nederlands belastinggeld "onzinnige zorg" wordt gegeven.