MOGADISHU - Bij een betoging van burgers tegen de Ethiopische militaire aanwezigheid in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zaterdag zeker drie doden gevallen, onder wie een dertienjarige jongen.

Ze werden gedood door militairen van de Ethiopische interventiemacht, aldus ooggetuigen.

Demonstratie

De politie bevestigde dat het vuur op betogers werd geopend in de wijk Tarbunka toen Ethiopische en Somalische militairen zich bedreigd voelden door de betogers. De familie van het slachtoffer stelde dat de gedode jongen niets met de demonstratie te maken had en van school naar huis liep.

Het incident kan de gemoederen in Somalië verder verhitten. De Ethiopische strijdkrachten rukten 28 december tot in de Somalische hoofdstad op en maakten zo een einde aan het bewind van een verzameling radicale islamitische milities in de stad.

Mogadishu

De Ethiopiërs hielpen met hun intocht de Federale Overgangsregering (TFG) van president Abdullahi Yusuf aan de macht.

Die was al in 2004 samengesteld maar kon tot eind vorige maand vrijwel niets uitrichten en zetelde noodgedwongen buiten de hoofdstad in de provincieplaats Baidoa, belaagd door de islamitische milities uit Mogadishu.

Onrust

Sinds 28 december zijn er drie betogingen tegen de Ethiopiërs geweest in Mogadishu. De Somalische president zou Ethiopië desondanks zaterdag hebben gevraagd om het Somalische leger te trainen, een daad die tot verdere onrust kan leiden.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn verscheidene leiders van de verdreven islamitische milities intussen opgedoken in Jemen.