MAASTRICHT - Het crisiscentrum hoogwater in Maastricht vreest dat de Maas bij Itteren en Borgharen in de nacht van donderdag op vrijdag of vrijdagochtend buiten zijn oevers zal treden. Beide dorpen maken deel uit van de gemeente Maastricht.

De gemeente heeft donderdagmorgen een crisiscentrum ingericht in de wijk Limmel. Bij dreigende overstromingen komen er ook crisis- en hulpcentra in Itteren en Borgharen zelf, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Aangenomen wordt dat de weilanden bij Itteren en Borgharen en de verbindingsweg tussen beide dorpen zullen overstromen. Dat gebeurt als de Maas in Borgharen een stand heeft van 45 meter boven NAP. Bij 45.10 meter lopen ook alle toegangswegen naar beide dorpen onder.

Vanaf 45.20 kunnen auto's niet meer over deze wegen rijden. De gemeente zal dan vrachtwagens inzetten, die tot een stand van .50 mensen kunnen vervoeren. Stijgt de Maas nog verder, dan raken Itteren en Borgharen volledig geïsoleerd.

Als de Maas naar een niveau van meer dan 45.80 stijgt bij een afvoer van 3000 kubieke meter per seconde (m3/s), dan loopt het water de dorpen in. Vooralsnog acht de gemeente Maastricht dit "onwaarschijnlijk", maar alles hangt af van de regenval in de Ardennen. De gemeente verwacht een korte piek van het hoge water omdat vanaf zaterdag er kouder weer komt. Neerslag komt dan hooguit in de vorm van sneeuw, die geen direct hoogwaterrisico op levert.

Zodra het water op 44.70 staat, zal de gemeente alle informatie over het overstromingsrisico verspreiden via teletekstpagina 112 van de regionale omroep L1 en via de website www.maastricht.nl. In dat geval opent de brandweer crisiscentra in dorpscentrum De Aw Schoal in Itteren en café Im Weissen Rössl in Borgharen. Het crisiscentrum in Maastricht is bereikbaar via telefoonnummer 043-3505025.

De inwoners van beide dorpen zijn inmiddels met folders op de hoogte gesteld, waarin tips staan wat te doen bij hoogwater. Op 13 februari vorig jaar bereikte de Maas in Borgharen een kritiek punt van 45.46 meter boven NAP. Het crisiscentrum gaat ervan uit, dat deze stand ook nu kan worden gehaald.