BAGDAD - De Iraakse president Nuri al-Maliki heeft gedreigd de relaties te herzien met de landen die kritiek hebben uitgeoefend op de executie van Saddam Hussein. Maliki zei zaterdag dat de ophanging van de oud-dictator een interne aangelegenheid was.

"De executie van de despoot was niet het gevolg van een politiek besluit", aldus Maliki. De premier stelde dat Saddam Hussein een eerlijk proces heeft gehad.

Verder zei Maliki dat Irak er niet voor zal terugschrikken om vonnissen tegen medestanders van het regime van Saddam Hussein eveneens ten uitvoer te brengen. Twee bondgenoten van de oud-dictator worden vermoedelijk binnenkort opgehangen.

Halfbroer

Het gaat om Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander. Ook zij zijn ter dood veroordeeld voor hun aandeel in een bloedbad in 1982 in het dorp Dujail. Saddam Hussein, een soennitische moslim, liet daar 148 sjiitische moslims vermoorden na een mislukte aanslag op zijn leven.

Op de executie van Saddam Hussein vorige week is veel kritiek gekomen. Er ging van alles mis. Zo zijn onder meer illegale opnames van de ophanging gemaakt en schreeuwden getuigen en bewakers leuzen tegen de oud-dictator.

De Egyptische president Hosni Mubarak zei dat Saddam Hussein door de executie een martelaar was geworden. De Amerikaanse president George W. Bush liet weten dat de executie waardiger had kunnen verlopen.