BRUSSEL - Extreemrechtse partijen werken aan een nieuwe fractie in het Europees Parlement. Naast Vlaams Belang komt daarin ook het Franse Front National, het Oostenrijkse FPÖ, de Groot-Roemeense partij en Ataka uit Bulgarije.

"We wachten nog op een akkoord van de Roemenen en Bulgaren", zei Philip Claeys, Europarlementslid van het Vlaams Belang zaterdag. "Maar ik ben optimistisch".

De beoogde fractie van twintig leden wil zich 15 januari presenteren bij de eerstvolgende vergadering van het Europees Parlement. Door de fractievorming krijgen de partijen meer rechten, subsidie en ambtelijke ondersteuning. Zo krijgen de parlementsleden meer spreektijd en mogen rapporten opstellen.

Minimum

Een aantal van twintig is wel het absolute minimum om een fractie te mogen vormen in het Europees Parlement met 732 leden. De groep zocht vergeefs samenwerking met de grote Italiaanse Lega Nord en de Liga van Poolse Families. De Poolse groep eiste het voorzitterschap, wat op bezwaren stuitte. Nu is de Fransman Bruno Gollnisch de beoogde voorzitter.

De partijen in de fractie willen alle de immigratie beperken en zijn tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zegt het partijprogramma nauwlettend te gaan lezen. "Het is vast heel onfris. Ik ben benieuwd of ze geen gekke dingen zeggen over mensenrechten."

"Natuurlijk betreur ik dat de partijen zoveel stemmen hebben gekregen. Maar als ze aan de regels voldoen kun je zo'n fractie niet tegenhouden." Tweemaal eerder zijn gesprekken over een extreemrechtse fractie in het parlement gestrand.