HILVERSUM - Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve hekelt het beleid van de Verenigde Staten rond de val van de Bosnische enclave Srebrenica. Voorhoeve zei vrijdag in het VPRO-radioprogramma Argos dat de Amerikanen een beleid hadden om niet op te treden tegen een Servische aanval op de moslimenclave.

In 1995 werden bij de val van Srebrenica tussen de 7000 en 8000 moslimmannen en -jongens gedood.

Nalatigheid

Voorhoeve, die ten tijde van de val minister was, benadrukt dat de enige verantwoordelijken voor de massamoord de Bosnisch-Servische legerleider Mladic en de zijnen zijn.

Volgens de oud-minister hem speelt ook de ethische vraag mee of er nalatigheid is geweest. Hij concludeert nu dat er van Amerikaanse zijde geen bereidheid was om met luchtsteun de enclave te verdedigen en dat dit beleid werd gesteund door de Britten en Fransen.

NIOD

De oud-bewindsman pleit nu voor herziening van de conclusie van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat de aanval op Srebrenica, waar Nederlandse VN-soldaten waren gelegerd, niet was te voorzien.

Een woordvoerder van het NIOD zegt de uitspraken van Voorhoeve niet te begrijpen. "Dat de Serviërs iets slechts van plan waren, was duidelijk. Maar of het eerst enclave x of y zou worden, was niet duidelijk. Het hoe en wanneer was niet te voorzien. Zo is nog steeds niet duidelijk wie en wanneer het besluit heeft genomen om de moslimmannen te vermoorden", aldus de zegsman.

Luchtsteun

Bovendien wordt volgens de woordvoerder te makkelijk over het geven van luchtsteun gesproken. "Men had te maken met bergen, het weer en burgers die dichtbij waren. Over de Fransen werd bijvoorbeeld ook wel gezegd dat zij geen luchtsteun wilden verlenen om Franse gegijzelden niet in gevaar te brengen."

Verder wordt er volgens de NIOD-zegsman vaak ten onrechte van uitgegaan dat de moslimenclave een zogenoemde safe area was. "Als dat zo was, waren onze militairen beter bewapend en hadden er bij voorbaat tanks om de enclave gestaan om het met gevaar voor eigen leven te verdedigen. Het was een duidelijke keuze vooraf van de VN om Srebrenica niet tot een safe area te bestempelen en dat wist Nederland."