HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft het voorarrest van Ozan T. opgeheven, zo deelde een woordvoerster vrijdag mee. T. is een van de medeverdachten van Willem Holleeder.

T. zat sinds vorig jaar januari vast in verband met betrokkenheid bij de afpersing van zakenman John Wijsmuller. Holleeder en vier andere verdachten blijven vastzitten.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank tijdens een pro-formazitting donderdag al verzocht het voorarrest van T. op te heffen.

Medeverdachten

De rechtszaak tegen Holleeder en zeven medeverdachten begint op 2 april en gaat naar verwachting enkele maanden duren. Holleeder wordt verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 vermoorde Willem Endstra.

Volgens het OM werkte Holleeder daarbij telkens met andere handlangers, te weten de medeverdachten, die buiten de andere afpersingen en bedreigingen werden gehouden.

De rechtbank bepaalde ook dat een notaris en een kandidaat-notaris moeten worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Verschoningsrecht

Het OM had de rechtbank hierom verzocht. Op het kantoor van de notabelen zou zich in 2003 een voorval hebben voorgedaan waar het OM de twee graag over wil ondervragen.

De twee weigerden tot nu toe echter vragen van de politie te beantwoorden en beriepen zich op hun verschoningsrecht.

Willem Endstra zou op het kantoor van de notarissen een akte hebben ondertekend waarin hij een schuld erkent van ruim 10 miljoen euro aan zakenman Dirk-Jan P. (Paarlberg). Volgens het OM gaat het hier echter om een gefingeerde schuld en werd Endstra gedwongen om te tekenen.

Uitlokking

De rechtbank wees het verzoek van Holleeders advocaat, Bram Moszkowicz, af om de verklaringen van zijn ex-secretaresse uit het dossier te halen. De raadsman stelde tijdens de zitting dat zij door de politie is uitgelokt om haar geheimhoudingsplicht, die zij volgens Moszkowicz heeft, te schenden.

De ex-secretaresse heeft onder meer verklaard over een ernstige bedreiging van Endstra door Holleeder en diens medeverdachte Maruf 'Paja' M. (Mrzic) op het advocatenkantoor.

Nu het verzoek is afgewezen, gaat het verhoor van zijn ex-secretaresse maandag bij de rechter-comissaris zeker door, zei Moszkowicz vrijdag.

Megaproces

Het OM onderzoekt nog in hoeverre Holleeder betrokken is bij het (laten) plegen van liquidaties in de binnen- en buitenlandse onderwereld. De verwachting is dat ook dit onderzoek zal uitmonden in een megaproces.