AMSTERDAM - Automobilisten die gebruikmaken van de snelweg A2, worden de komende maanden in de gaten gehouden met camera's. De aanleiding hiervoor zijn de werkzaamheden op de weg die medio dit jaar plaatsvinden. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag.

Mensen die regelmatig gebruikmaken van de weg, krijgen een enquêteformulier thuis met de vraag of ze bereid zijn gebruik te maken van openbaar vervoer. Doel is het verminderen van files bij werkzaamheden.

Het opvragen van kentekengegevens van automobilisten is volgens Rijkswaterstaat niet strijdig met de wet. "Het is wettelijk toegestaan om eenmalig kentekengegevens op te vragen. Dat hebben we afgestemd met het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens, red.)", vertelt directeur Verkerk van Verkeer.Advies, betrokken bij het A2-project. "De gegevens worden binnen een aantal maanden vernietigd."

CBP

Het CBP heeft zich inhoudelijk nog niet verdiept in de zaak. Een woordvoerder van het CBP wilde in een eerste reactie wel kwijt dat het opvragen van persoonsgegevens door overheidsinstanties is toegestaan zolang het "bij de taak past van het bestuursovergaan."

Enquête

De camera's zijn volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat alleen bedoeld voor het onderzoek en niet voor snelheidscontrole of opsporing. De dienst wil met de uitkomsten van de enquête kijken naar alternatieven om de overlast te beperken. Hierbij wordt gedacht aan het goedkoper maken van het openbaar vervoer.

De camera's staan vanaf maandag tot half maart tussen Breukelen en Maarssen richting Utrecht en tussen de afrit en knooppunt Everdingen richting Den Bosch. Ook komen er camera's in Brabant en Limburg.

Aan de A2 vinden de komende jaren op 25 plaatsen werkzaamheden plaats, voornamelijk verbredingen van de weg en bouw van viaducten. De werkzaamheden moeten in 2012 zijn afgerond. De rijksweg heeft een lengte van ruim 210 kilometer.