LONDEN - Een gijzeling in een flat legt de Londense wijk Hackney al sinds eerste kerstdag lam. Een 32-jarige man houdt in de flat vermoedelijk een buurman vast. Door de gijzeling kunnen tientallen bewoners in de directe omgeving hun woning niet in of uit.

De gijzeling begon toen de politie op eerste kerstdag een auto zag staan die werd gezocht in verband met een schietpartij. De agenten wilden de auto onderzoeken, toen een man, de latere gijzelnemer, hen vanuit zijn flat begon uit te schelden. Daarop riepen de agenten versterking in en probeerden toegang te krijgen tot de flat, waarop de verdachte het vuur opende. Sindsdien proberen onderhandelaars de gijzelnemer ervan te overtuigen zichzelf over te geven.

Ze vreest dat de man steeds gevaarlijker wordt nu na zeven dagen uitputting en spanning hun tol gaan eisen. Woensdag waren uit de flat schoten te horen, maar geen van beide mannen in de flat raakten gewond. De gijzelnemer houdt zichzelf vermoedelijk op de been met behulp van drugs, meldt de Britse krant The Times.

De omwonenden zijn door de gijzeling sinds eerste kerstdag aan huis gekluisterd. Woensdag mochten voor het eerst in een week 43 mensen onder politiebegeleiding naar buiten om even boodschappen te doen. De 33 mensen die in de vuurlinie wonen, kunnen hun deur echter niet uit. De gemeente zorgt ervoor dat ze voldoende levensmiddelen en medicijnen hebben. Zestien andere buren hebben tijdelijk elders onderdak gezocht.

De gijzeling is bijna de langstdurende in de Britse geschiedenis. Alleen in 1984 duurde een gijzeling in de Libische ambassade langer, elf dagen.