WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan dit weekeinde opnieuw een test uitvoeren in het kader van de plannen van president Bush voor een raketschild. Dat heeft een anonieme bron binnen het ministerie van Defensie woensdag gezegd. Volgens de bron volgt de officiële bekendmaking donderdag.

Vanaf een luchtmachtbasis in de VS zal een raket gelanceerd worden. Vlak daarna lanceren de VS vanaf een andere basis, op de Marshall-eilanden in de Stille Oceaan, een tweede raket. Die moet de eerste onderscheppen.

Van de vier eerder uitgevoerde testen zijn er twee mislukt. De laatste test, in juli, heeft ongeveer 255 miljoen dollar gekost. Washington heeft eerder aangegeven de komende vijf jaar nog een stuk of twintig tests met het omstreden raketschild uit te willen voeren.

Het omstreden Amerikaanse rakettenplan moet de VS bescherming bieden tegen een beperkte raketaanval. De internationale gemeenschap is tegen het raketschild en vreest dat uitvoer van de plannen leidt tot een hernieuwde wapenwedloop. Bovendien wijzen critici erop dat het raketschild strijdig is met het Anti Ballistic Missile (ABM) verdrag met de vroegere Sovjet-Unie uit 1972.