HILVERSUM - De 8-jarige Jesse Dingemans is volgens de directeur van basisschool Klim-Op in Hoogerheide volstrekt willekeurig het slachtoffer geworden van een moordenaar. "Wij denken dat Jesse op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd was", aldus directeur Michiel Brouwer donderdagavond in televisieprogramma Nova.

Bekijk video

"We hebben geen aanwijzingen dat de dader het specifiek op Jesse gemunt had. Het had ook een ander kind kunnen zijn", lichtte Brouwer het drama toe.

Alert

Ook stelde de directeur dat de moord niet voorkomen had kunnen worden. "We zijn juist erg alert op het sluiten van ramen en deuren omdat eerder een beeldscherm uit school is gestolen."

Een lerares had de man die verdacht wordt van de moord, de 22-jarige J.C., in de gang zien lopen, hem aangesproken en direct de directeur gewaarschuwd. "We letten goed op, maar je kunt niet alles voorkomen", zei Brouwer.

Steun

Brouwer maakte van de gelegenheid gebruik om iedereen te bedanken voor de steun. "Ook namens de ouders wil ik heel Nederland bedanken voor alle steunbetuigingen. Ze hebben daar veel aan gehad."

C. heeft inmiddels bekend in de school te zijn geweest, maar niet dat hij Jesse om het leven heeft gebracht. Op de jas die C. op de dag van de moord droeg, is bloed met DNA van Jesse aangetroffen.

Overval

De verdachte is eerder veroordeeld voor een gewapende overval op een supermarkt in Breda. De rechtbank strafte hem met twee jaar cel en besloot dat hij verplicht behandeld moest worden in een forensische kliniek. In maart 2007 verschijnt C. naar verwachting voor het eerst in het openbaar op een zitting voor de moord op Jesse.

In de school is het tafeltje van Jesse nog niet weggehaald, vertelde Brouwer. Op het bureautje prijkt een foto van het slachtoffertje. Ook de scheurkalender in de klas is na 1 december niet verder afgescheurd. "Er volgt nog een lange en moeilijke tijd met het proces", sloot Brouwer het gesprek af.