WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush vindt dat de executie van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein "waardiger" had moeten verlopen. De Irakese autoriteiten moeten volgens Bush precies nagaan wat er tijdens de terechtstelling van Saddam, op 30 december, is misgegaan.

Er zijn onder meer illegale opnames van de ophanging gemaakt en getuigen en bewakers schreeuwden leuzen.

Overigens zijn al twee gevangenenbewaarders die de executie van Saddam met hun mobiele telefoons zouden hebben gefilmd, gearresteerd. Dat maakte een woordvoerder van de Iraakse premier Nuri al-Maliki donderdag bekend.

Merkel

Bush maakte zijn opmerkingen tijdens een persconferentie na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij kondigde ook aan "ergens volgende week" een nieuwe strategie voor Irak bekend te maken.

Bronnen in Washington meldden dat Bush waarschijnlijk twee hoge militairen gaat vervangen. Het gaat om John Abizaid, het hoofd van het Amerikaanse Central Command dat de leiding heeft over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Abizaid zou worden opgevolgd door Admiraal William Fallon. Ook generaal George Casey, commandant van de grondtroepen in Irak, zou worden vervangen door generaal David Petraeus.