AMSTERDAM- In de kinderopvang wordt donderdag opnieuw gestaakt. De Haagse rechtbank heeft daarvoor gisteren toestemming gegeven in een kort geding van de VOG (de werkgevers) tegen de vakbonden.

De vakbonden voeren actie voor een betere CAO voor de ongeveer .000 medewerkers. De werkgeversorganisatie VOG wilde via de rechter nieuwe acties verbieden.

De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 7 procent,waarin een eindejaarsuitkering is opgenomen.De VOG denkt aan 4 procent en wil de gevraagde uitkering slechts incidenteel geven.

Groei plaatsen kinderopvang

En deel van de dag zullen de kinderdagverblijven donderdag weer dicht blijven. Eerder deze maand legden al ongeveer 7000 werknemers het werk neer. De kinderopvang is in 2001 fors uitgebreid met .000 kindplaatsen. De groei is nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt uit gegevens van alle ruim 1100 kinderdagverblijven, zo is in welingelichte kringen bevestigd. Staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid zal de cijfers binnenkort naar de Tweede Kamer sturen.

Het kabinet had zich ten doel gesteld in vier jaar tijd 72.000 extra plaatsen erbij te krijgen, maar omdat de groei boven verwachting verloopt zal die eind 2002 mogelijk uitkomen op 80.000 plaatsen.