AMSTERDAM - Met de inhuldiging van voormalig schoenpoetser Luiz Inacio Lula da Silva als de eerste verkozen linkse president van Brazilië is de radicale verandering van het politieke decor in het grootste land van Latijns-Amerika sinds woensdag een feit.

Glunderend sprak Lula de eed uit voor het Braziliaanse parlement, terwijl tienduizenden aanhangers uit de arbeidersklasse de voormalige schoolverlater en vakbondsleider toejuichten. Lula werd vanuit een open Rolls Royce naar het parlementsgebouw gereden door een mensenzee die zijn naam scandeerde en zwaaide met de rode vlaggen van de Arbeiderspartij.


Luiz Inacio Lula da Silva (links) en zijn vice-president Jose Alencar zwaaien naar de menigte

Leiders en vertegenwoordigers uit 119 landen woonden de inhuldiging bij, onder wie de Cubaanse president Fidel Castro en de Venezolaanse president Hugo Chavez, ondanks het stakingsoproer in zijn land.

Groot feest

De inhuldiging was in tegenstelling tot voorgaande inhuldigingen, veelal formele en saaie plechtigheden, een groot feest met grote televisieschermen en muziekoptredens. Ook Gilberto Gil, de beroemde muzikant die de nieuwe minister van cultuur wordt, gaf een optreden.

De 57-jarige Lula volgt Fernando Henrique Cardoso op als 36e president. De voormalige vakbondsman, die er vroeger nogal radicale linkse ideeën op nahield, heeft beloofd de honger en de economische crisis aan te pakken in een land waar naar schatting vijftig miljoen van de 175 miljoen inwoners in armoede leven.

Moeilijke horden

Om dat klaar te spelen zal hij een aantal zeer moeilijke horden moeten nemen: voor het eerst in jaren is de inflatie boven de tien procent geklommen en de heersende economische crisis in Latijns-Amerika heeft een aantal buurlanden in financiële chaos gestort.

Het afgelopen jaar heeft de Braziliaanse munt 35 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren, en investeerders zijn bezorgd of Lula erin zal slagen om de grote buitenlandse schulden af te lossen of dat het land failliet zal gaan zoals in Argentinië gebeurde.