JERUZALEM - De Israëlische kiescommissie heeft woensdag besloten dat een prominente Arabische parlementariër en zijn partij niet aan de parlementsverkiezingen van 28 januari mogen meedoen.

Azmi Bishara en zijn Balad-partij worden ervan beschuldigd dat zij zich verzetten tegen het bestaan van Israël en dat zij Palestijnse 'terreurgroepen' steunen. Volgens de Israëlische radio is het besluit met 22 tegen 19 stemmen genomen.

Volgens de Israëlische procureur-generaal Rubinstein heeft Bishara aan vergaderingen deelgenomen waar sympathie werd geuit voor de Islamitische Jihad, die de afgelopen jaren tal van zelfmoordaanslagen heeft gepleegd. Bishara ontkent de aantijgingen.

'Een vergissing'

De zaak wordt aan het hooggerechtshof voorgelegd. De elf rechters van het hof komen volgende week bijeen. Israëlische en Arabische politici reageerden woedend op het besluit. Dit zal er mogelijk toe leiden dat de 1,3 miljoen Arabische inwoners van Israël de verkiezingen boycotten. Voormalige minister van Buitenlandse Zaken Peres sprak van 'een vergissing', die de verdeeldheid tussen de Arabische en joodse inwoners van Israël zal vergroten.

Bishara is het tweede prominente Knesset-lid dat deze week van herverkiezing werd uitgesloten. Maandag bepaalde de kiescommissie dat het Arabische parlementslid Ahmed Tibi geen kandidaat mag zijn bij de verkiezingen van 28 januari. Het besluit is, met 21 stemmen voor, achttien stemmen tegen en drie onthoudingen, genomen, omdat Tibi 'steun zou verlenen aan terroristische organisaties die anti-Israëlische aanslagen plegen'.

'Schandalig'

Tibi, die op de kandidatenlijst staat van de Arabische Beweging voor Verandering, liet toen weten bij het hooggerechtshof in beroep te gaan tegen het besluit. Hij noemde de opstelling van de commissie schandalig. "Zij verhinderen dat een echte vertegenwoordiger van de Arabische gemeenschap meedoet, terwijl diezelfde commissie gisteren een antidemocratische racist wel liet meedoen", aldus Tibi.

Hij doelde daarmee op de toelating van de ex-woordvoerder van de ultra-nationalistische anti-Arabische Kach-beweging, Baruch Marzel. De rechters van het hooggerechtshof zullen zich volgende week naast de kwesties Tibi en Bishara ook buigen over een beroep tegen de toelating van Marzel.