GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 51-jarige Gerritdina K. uit Stadskanaal veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank achtte bewezen dat K. haar moeder in maart vorig jaar door vergiftiging om het leven heeft gebracht en dat ze haar echtgenoot op eenzelfde manier van het leven wilde beroven. De uitspraak is conform de eis van het OM.

De zaak kwam aan het licht toen in juli vorig jaar de 56-jarige echtgenoot van K. met verdachte ziekteverschijnselen, waaronder inwendige bloedingen, werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij bleek een overdosis medicijnen in zijn bloed te hebben, maar overleefde de bloedingen wel.

Medicijnen

Zijn vrouw werd daarop door de politie aangehouden en bekende haar man stelselmatig en onopgemerkt een dosis bloedverdunningsmiddelen te hebben toegediend.

In het daaropvolgende onderzoek bekende de Stadskanaalse dat ze in maart van dat jaar haar moeder op dezelfde manier medicijnen had toegediend. De bejaarde vrouw werd die maand met klachten opgenomen in het ziekenhuis, waar ze op 85-jarige leeftijd overleed.

Na de bekentenis heeft de politie het lichaam van de moeder, die lag begraven in Onstwedde, op 5 juli opgegraven. Bij het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat ook zij inwendige bloedingen had gehad.

Erfenis

Volgens de rechter heeft K. met haar daden getoond geen enkel respect te hebben voor het leven van anderen en heeft ze alleen oog voor haar eigen belang. De manier waarop K. haar moeder het leven ontnam noemde de rechter bovendien "beredeneerd en gewetenloos".

K. verklaarde eerder haar hele leven lang door haar moeder te zijn gekleineerd. Ze probeerde haar man te vergiftigen omdat ze ruzie hadden gekregen over de erfenis van de moeder.