ASSEN - Gladheid heeft woensdagmiddag het verkeer in de drie noordelijke provincies danig parten gespeeld. De politie waarschuwde voor spiegelgladde wegen door ijzel, opvriezende regen en natte sneeuw. Het regende woensdag in het hele land, maar alleen in het noordoosten zat er nog vorst in de grond. Tegen de avond was de gladheid voorbij.

In Drente telde de politie veertien aanrijdingen, waarvan een met letsel. In Wittelte raakten twee personen, een vader en dochter, ernstig gewond. De 21-jarige vrouw uit Diever raakte met haar auto op de Wapserveenseweg, een klinkerweg, in een slip. De auto botste tegen een boom en werd daarna geraakt door een achteropkomende wagen. De twee inzittenden raakten ernstig gewond en zijn naar een ziekenhuis in Zwolle overgebracht. De bestuurder van de andere auto bleef ongedeerd.

Blikschade

In Groningen deed zich een tiental verkeersongevallen voor door de gladheid, met alleen blikschade tot gevolg. De politie raadde iedereen die niet per se de weg op hoefde, aan thuis te blijven.

In Friesland leidde de gladheid tot dertien verkeersongevallen. De gevolgen bleven ook hier beperkt tot blikschade. Volgens een woordvoerder van de politie werden veel automobilisten overvallen door plaatselijk spiegelgladde stukken weg, afgewisseld met droge delen. "Sommige delen werden ineens spekglad."

Snelwegen

Niet alleen secundaire wegen waren glad, maar ook de A32 en de A7, die alle grote plaatsen in Friesland met elkaar verbinden. Pekel strooien had in Friesland niet meteen het beoogde effect. Het zout spoelde door de regen voor een belangrijk deel weg. Er was niet preventief gestrooid.

Tegen de avond waren de verkeersproblemen opgelost. "De gladheid verdween weer even snel en onverwacht als zij was opgekomen aan het begin van de middag."