BEETSTERZWAAG - De fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Andé Rouvoet (ChristenUnie) zijn donderdagochtend verder gegaan met hun besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet.

Inmiddels is uitgelekt dat die plaatsvinden in Landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag. De drie, en hun secondanten Maxime Verhagen (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) zijn daar sinds woensdag bijeen onder leiding van informateur Herman Wijffels.

De onderhandelaars willen het tijdens hun gesprekken, die tot vrijdagmiddag duren, eens worden over een missie voor het nieuwe kabinet.

Duidelijk

Volgens bronnen bij CDA en PvdA komen daarbij donderdag ook onderwerpen aan bod waarover stevige onderlinge verdeeldheid bestaat. "Vandaag moeten de belangrijke dingen duidelijk worden", aldus een zegsman.

De bijeenkomst in Beetsterzwaag is vooral bedoeld om het vertrouwen tussen de drie partijen te versterken. Zij onderhandelen nog niet echt over concrete dossiers. Toch sluiten ingewijden niet uit dat zij donderdag "voorbeeldsgewijs" een "moeilijk onderwerp" bij de kop nemen om te bezien hoe de discussie daarover verloopt.

Inhoud

Woensdag hebben de onderhandelaars 's ochtends en 's middags vergaderd. Ook 's avonds, bij het diner, ging het over de inhoud. Rond half elf hebben de fractieleiders en hun secondanten hun kamer opgezocht. PvdA-leider Bos bleef niet in Beetsterzwaag overnachten. Hij ging naar huis in verband met de verjaardag van zijn dochtertje.

Naar verwachting zullen Wijffels en de onderhandelaars vrijdagmiddag de pers te woord staan. Waarschijnlijk vergaderen ze vanaf maandag weer gewoon op het Binnenhof in Den Haag.