BREST - Bijna zeven weken na het zinken van de olietanker Prestige heeft olie uit het schip de zuidwestkust van Frankrijk bereikt. De maritieme autoriteiten hebben dit woensdag in Brest bevestigd.

Olie werd dinsdag al gesignaleerd op de kust van de door zandstranden bekende streek Landes. Onderzoek heeft uitgewezen dat de olie komt uit de olietanker die op 19 november voor de kust van noordwestelijk Spanje ten onder ging.

De kleine olievlekken spoelen aan langs 12 kilometer kust ten zuiden van de badplaats Biscarrosse-Plage, 60 kilometer ten zuidwesten van Bordeaux. Er zijn ook olievlekken 200 kilometer noordelijker op zee gezien, vlakbij het eiland van Ré.

Kolossale vlek

De kleine vlekken worden opgeruimd, maar ze zijn slechts een voorbode van de hoofdmoot van de olie. Er drijft een kolossale vlek op ongeveer 300 kilometer van de Franse kust. In Galicië (noordwestelijk Spanje) zijn honderden kilometers kustlijn besmeurd met olie uit de Prestige. Circa 10.000 mensen werken er aan de grote schoonmaak.

Verantwoordelijkheid Spaanse staat

In Spanje is een rechter in de getroffen streek Corcubion begonnen met een onderzoek om te bepalen of het mogelijk is de Spaanse staat verantwoordelijk te stellen voor de geleden schade. De regering in Madrid gaf de slepers destijd opdracht de tanker naar open zee te slepen.

Op 19 november brak de Prestige ongeveer 250 kilometer uit de kust door midden en zonk. Naar schatting 30.000 ton olie lekte in zee. Deskundigen zeggen dat de tanker een haven of baai in had moeten worden gesleept waar de tanks hadden moeten worden leeggepompt. Eventuele lekkage was daar ook veel makkelijker op te ruimen geweest.

Slecht weer

De opruimingswerkzaamden aan de Spaanse Kust des Doods werden woensdag ernstig gehinderd door het slechte weer. Harde winden met snelheden tot ongeveer 100 kilometer per uur maakten opruimingswerkzaamheden praktisch onmogelijk.

Volgens deskundigen kan de schade voor Spanje op de lange termijn oplopen tot 10 miljard euro. Elke ton olie dat op de kust aanspoelt kost gemiddeld tussen de 170.000 en 340.000 euro om op te ruimen.