AMSTERDAM - Op Landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag heerst donderdag volledige rust ondanks het feit dat deze geheime locatie voor de formatiebesprekingen is uitgelekt. De fractieleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie overleggen samen met informateur Herman Wijffels op het landgoed over de vorming van een nieuw kabinet.

De fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) praten er in een door beveiligers afgeschermde ruimte.

Media

Ongeveer tien vertegenwoordigers van de media staan achter een rood-wit lint op tien meter afstand van de voordeur van het Koetshuis. Alle gordijnen van het pand zijn gesloten, bij de ingang staat een bewaker.

Na een stormachtig begin van de dag klaart de lucht boven Beetsterzwaag op. Het overleg tussen informateur Herman Wijffels en de drie partijen is nog niet begonnen, maar het gaat snel van start, aldus een RVD-woordvoerder.

Bos

Om half tien werd PvdA-leider Wouter Bos in auto voorgereden. Hij had kennelijk de nacht niet op Lauswolt doorgebracht. Jan Peter Balkenende (CDA) en André Rouvoet (ChristenUnie) hadden zich woensdag al wel teruggetrokken op het landgoed.

De fractieleiders hebben elk een secondant meegenomen. Voor Balkenende is dat CDA-vicefractievoorzitter Maxime Verhagen, voor Bos is dat PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar en voor Rouvoet is dat zijn fractiegenoot Arie Slob.

Zij zijn sinds woensdag in Friesland om zonder de druk van de media in alle rust te kunnen overleggen over de missie van een nieuw kabinet. Ook hebben zij tussen de vergaderingen door gelegenheid om te ontspannen.

Binnenhof

Voor de locatie is gekozen omdat de fractieleiders eerst hun onderlinge band willen versterken. Vrijdag rondden de onderhandelaars hun gesprekken in Beetsterzwaag af om vanaf volgende week weer op de gebruikelijke plek op het Binnenhof in Den Haag verder te praten.

Kabinetsformatie

De ongewone aanpak van de kabinetsformatie moet ervoor zorgen dat het proces makkelijker en vlotter verloopt. In 2003 mislukten de onderhandelingen tussen CDA en PvdA door een gebrek aan 'chemie' tussen Balkenende en Bos. De sfeer is er niet beter op geworden in de verkiezingscampagne, toen CDA en PvdA elkaar hard aanvielen.

Sfeer

De eerste dag in Friesland is volgens ingewijden in goede sfeer verlopen. Woensdag werd er zowel 's ochtends als 's middags vergaderd onder leiding van Wijffels. Ook 's avonds, tijdens het diner, werd er onderhandeld. Daarna was er tijd voor 'informele gesprekjes met een borrel'. Voor donderdag staat eenzelfde dagindeling op het programma. Vrijdag zou er alleen in de ochtend en in de middag overleg zijn.

De fractieleiders beginnen deze week nog niet met inhoudelijke onderhandelingen over concrete onderwerpen. Ze richten zich in eerste instantie op de missie van het nieuwe kabinet.

Naar verwachting komt daarin tot uitdrukking dat het na jaren van hervormingsbeleid tijd is om te investeren in de kwaliteit van de samenleving. De drie onderhandelaars willen het liefst nog voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart klaar zijn met hun klus.