AMSTERDAM - Twee nieuwe getuigen zijn bereid om onder naam en toenaam belastende verklaringen af te leggen tegen de vermeende topcrimineel Willem Holleeder. Justitie zou met de twee kroongetuigen onderhandelen.

In ruil voor hun verklaringen zouden zij een nieuwe identiteit krijgen, ondergebracht worden op een onbekende plek en geld van de Nederlandse staat krijgen om van te leven. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag op basis van bronnen rond het onderzoek.

Getuigen

De verklaringen zouden een doorbraak betekenen in zaak tegen de 47-jarige Holleeder. De Heineken-ontvoerder wordt verdacht van afpersing en betrokkenheid bij moord.

De getuigen zijn volgens de krant een Servische ex-politieman, die in opdracht van Holleeder een rol zou hebben gespeeld bij een liquidatie van een drugshandelaar, en een Nederlandse bekende van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Het OM wil in de krant niets zeggen over mogelijke nieuwe getuigen in de zaak-Holleeder.

Pro-formazitting

Holleeder en vijf medeverdachten verschijnen donderdag voor de rechtbank voor een laatste zogeheten pro-formazitting.

Holleeder en de zijnen worden ervan verdacht dat zij jarenlang systematisch een aantal vastgoedhandelaren hebben afgeperst. In april zal de rechtbank inhoudelijk met de zaak beginnen. Het monsterproces zal naar verwachting drie maanden duren.

De Haarlemse rechtbank is belast met de zaak. De rechters houden uit veiligheidsoverwegingen zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. De officieren van justitie in de zaak zijn Koos Plooij en Saskia de Vries.

Endstra

Een van de vermoedelijke slachtoffers van Holleeder was de Amsterdamse vastgoedmagnaat Endstra. Voorafgaand aan zijn dood had hij in het geheim vele gesprekken met de inlichtingendienst van de Amsterdamse politie, waarin hij uitvoerig beschreef hoe hij en anderen door Holleeder werden afgeperst.

Endstra deed destijds ook een boekje open over Holleeder als organisator van een reeks liquidaties. Onlangs maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het het onderzoek naar deze moorden heeft afgesplitst van de afpersingszaak.

De moordzaken zullen vermoedelijk resulteren in een volgend proces tegen Holleeder.