NEW YORK/GENEVE - VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon steunt de oproep van de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Louise Arbour, om twee eveneens ter dood veroordeelde medestanders van Saddam Hussein niet te executeren.

Dit heeft de woordvoerster van de Zuid-Koreaan woensdag laten weten. Ban had dinsdag veel kritiek over zich afgeroepen door de ophanging van de ex-president van Irak niet expliciet te veroordelen. Arbour had Irak vergeefs gevraagd om het leven van Saddam te sparen.

De Canadese doet nu een soortgelijk appel inzake diens halfbroer en een voormalige rechter wier executie binnenkort wordt verwacht. De voormalige hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal hekelt onder meer onregelmatigheden bij de rechtsgang.

Schending

De speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke, parate of willekeurige executies, prof. Philip Alston noemt de manier waarop Saddam Hussein ter dood is gebracht een "flagrante schending van de mensenrechten" is.

"Het recht om niet te worden onderworpen aan gruwelijke, onmenselijke of vernederende behandeling, is geschonden toen Saddam Hussein door zijn beulen werd beledigd en toen de executie vervolgens aan de hele wereld is getoond met een video-opname als een publiek en morbide spektakel", aldus de hoogleraar in de rechten, die is verbonden aan de Mensenrechtenraad van de VN.