SCHEVENINGEN - De organisatie van de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen kon het niet beter treffen; in snertweer doken woensdag circa 10.000 mensen voor een fris begin van het nieuwe jaar de Noordzee in. Politici van de VVD en de LPF grepen het evenement aan om de verkiezingscampagne te starten. Maar voor de ware nieuwjaarszwemmer voelt het als de alternatieve Elfstedentocht.

Het 'regent' 2003, maar de meeste mensen op de Scheveningse boulevard zijn dolenthousiast over hetgeen dat door anderen wordt bestempeld als gekkenwerk. De een trekt zijn zwembroek nog snel even aan achter de auto in de parkeergarage, de ander doet dat gewoon in de tent waar duizenden deelnemers wachten op het startschot. Als 'bescherming' tegen de kou hijst VVD-staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) zich in een tweede shirt met het partijlogo er op.

Zalm wil niet ziek worden

In totaal durven zeven VVD-politici het water van 7 graden Celcius te nemen. Dertien VVD'ers zeggen af. Ook fractievoorzitter Gerrit Zalm en Kamerlid Erica Terpstra houden het droog. Zalm neemt geen duik omdat hij als frontman niet de kans wil lopen ziek te worden en Terpstra struikelt op een kruk door het rulle zand. Wel delen de twee erwtensoep uit aan de deelnemers die zojuist het zilte zeewater weer zijn uitgekomen. VVD-staatsseceretaris Annette Nijs van Onderwijs springt voor de eerste en laatste keer: "Sommige dingen moet je maar een keer in je leven doen." Maar verder vond ze het erg leuk.

Op de boulevard staan zoveel deelnemers dat het de organisatie niet lukt om alle 10.000 mensen om 12.00 uur op het strand te krijgen. Bovendien mogen uit veiligheidsoverwegingen maximaal 7500 mensen voor een duik het water in. Daarna kunnen de andere 2500 een run nemen. De kou treft in totaal vijf mensen hard. Zij worden door EHBO'ers in een café weer op temperatuur gebracht.

'Lef'

Ondertussen is LPF-lijsttrekker Mat Herben ook weer op het droge aangekomen. Dan beseft Herben dat hij zijn Van Bommels aan heeft gehouden en die nu dus kan weggooien. "We stonden nog wat te praten en opeens klonk het startschot. Toen zijn we direct de zee in gerend."

Herben wordt vergezeld door onder anderen zijn collega's Joao Varela en Margot Kraneveldt. "In het kader van de teambuilding van onze fractie hadden sommigen al eerder besloten mee te doen, maar toen wij de campagneleus 'Heb lef, stem LPF' kregen, kon ik er ook niet meer onderuit." LPF-minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie laat zijn vrouw duiken en kiest zelf voor wat pootje baden.