BAYONNE - De politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft woensdag gezegd dat het vredesoverleg met de Spaanse regering nog niet is afgebroken. De Spaanse regering verklaarde dinsdag helemaal niets meer in onderhandelingen met de ETA te zien na de bomaanslag op de luchthaven bij Madrid.

Het vredesproces is niet kapot, zei woordvoerder Xabier Larralde van de in Spanje verboden partij Batasuna op een persconferentie in de Franse stad Bayonne. Wel bevindt het vredesproces zich in een kritieke fase, maar het is meer dan ooit nodig om door te gaan met onderhandelingen, aldus de zegsman.

Aanslag

De Spaanse regering verklaarde dinsdag het in maart begonnen vredesoverleg met de Baskische separatisten voor voorbij na de bomaanslag zaterdag in de parkeergarage van de luchthaven Barajas.

De aanslag, waarbij waarschijnlijk twee mensen omkwamen, is zo goed als zeker het werk van de ETA.

Uitleg

Batasuna heeft ETA-activisten opgeroepen uitleg te geven over de reden voor de aanslag. "Het was door niemand verwacht, ook al wisten we allemaal dat het vredesproces in crisis was", zei Joseba Alvarez van Batasuna woensdag op de Baskische radio. Alvarez verweet de Spaanse regering geen concrete stappen te hebben gezet om gunstige omstandigheden te creëren voor het vredesproces.