BAGDAD - De Iraakse autoriteiten hebben een beveiligingsmedewerker opgepakt die illegaal opnames zou hebben gemaakt van de executie van Saddam Hussein. Dat heeft een Iraakse functionaris tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd. De verdachte wordt ondervraagd.

De Iraakse regering had dinsdag een onderzoek ingesteld nadat de illegale opnames, gemaakt met een mobiele telefoon, op internet waren verschenen. Ze leidden onder meer tot woedende reacties van soennitische Irakezen. Te horen was hoe sjiitische aanwezigen Saddam bespotten en de naam scandeerden van een van zijn grootste politieke tegenstanders, de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr.

Direct na de ophanging dansten toeschouwers rond zijn lichaam.

Bewaker

De man die nu is gearresteerd zou een van de reguliere bewakers zijn van het complex, waar in het verleden talloze slachtoffers van het regime van Saddam werden opgehangen. In de aanwezigheid van veertien personen werd Saddam er zaterdag om 6.00 uur (Iraakse tijd) zelf geëxecuteerd.

De bewakers van de gevangenis in het noorden van Bagdad fouilleerden bij binnenkomst alle toeschouwers. Zij moesten daarbij hun mobiele telefoons afgeven.

Geïnfiltreerd

Volgens een hoge functionaris van het departement van Binnenlandse Zaken hebben buitenstaanders de executie van Saddam 'geïnfiltreerd', in plaats van de beulenploeg die door het ministerie van Binnenlandse Zaken was aangewezen.

"De executie is uitgevoerd door milities en buitenstaanders. Zij schoven de ploeg van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de kant, die haar uit had moeten voeren", aldus de zegsman.

National Veiligheidsadviseur Mowaffaq al-Rubaie beaamt: "Er was een infiltratie in de executieruimte." De binnendringers zouden de bedoeling hebben gehad de sektarische spanningen in Irak aan te wakkeren.

Medewerkers

De datum waarop twee trawanten van Saddam ook worden opgehangen, staat nog niet vast. Dat heeft een belangrijke naaste medewerker van de Iraakse premier Nuri al-Maliki woensdag laten weten.

De medewerker, Sami al-Askari, weersprak daarmee eerdere mediaberichten dat het duo zeker donderdag ter dood wordt gebracht. Askari ontkende ook berichten dat de autoriteiten een beveiligingsmedewerker hebben opgepakt die illegaal opnames zou hebben gemaakt van de executie van Saddam.

Naast Saddam kregen in november ook zijn halfbroer Barsan al-Tikriti en de gewezen rechter Awad al-Bandar de doodstraf opgelegd wegens de moord op 148 sjiieten in 1982. Ook in hoger beroep bleven de doodvonnissen staan. Saddam werd zaterdagochtend vroeg al opgehangen. Zijn executie en de verspreide beelden daarvan hebben tot veel beroering geleid.