BAGDAD - Het Amerikaanse leger heeft niet deelgenomen aan de executie van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein. Maar als dat wel het geval was geweest, zouden zij het anders hebben aangepakt.

Dat heeft een woordvoerder van de coalitiemacht in Irak woensdag gezegd. Amerikaanse militairen hadden kort voor de ophanging de "fysieke controle" over Saddam overgedragen aan Iraakse functionarissen. Alle Amerikanen hadden de Iraakse gevangenis verlaten voordat in het gebouw in het noorden van de hoofdstad Bagdad de executie plaatsvond.

Wraakoefening

Wereldwijd is kritisch gereageerd op de ophanging. Die had volgens velen meer weg van een wraakoefening door politieke tegenstanders dan van een professionele terechtstelling.

"Het is een soeverein land, Het is hun besluit en het is hun verantwoordelijkheid om te beslissen hoe dingen vervolgens verlopen", aldus generaal-majoor William Caldwell. Hij wilde niet zeggen wat er anders had moeten gaan, toen Saddam door Iraakse bewakers de executiekamer was ingeleid.

Begraven

De Amerikanen zorgden er zaterdag voor dat Saddam in een helikopter werd overgevlogen van een militaire basis buiten Bagdad naar de gevangenis waar hij werd opgehangen. Later vlogen ze zijn lichaam naar het geboortedorp van Saddam, waar hij werd begraven.

Geëxecuteerd

De trawanten van Hussein die ook ter dood werden veroordeeld wegens hun aandeel in de massamoord in het plaatsje Dujail, zullen donderdag worden geëxecuteerd. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabija woensdag op basis van bronnen binnen de Iraakse regering.

Naast Saddam kregen in november ook zijn halfbroer Barsan al-Tikriti en de gewezen rechter Awad al-Bandar de doodstraf opgelegd wegens de moord op 148 sjiieten in 1982. Ook in hoger beroep bleven de doodvonnissen staan. Saddam werd zaterdagochtend vroeg al opgehangen. Zijn executie en de later verspreide beelden daarvan hebben tot veel beroering geleid.