RIJSWIJK - De jaarwisseling in Nederland is op enkele incidenten na zeer rustig verlopen. In Amsterdam, Moerkapelle, Den Helder en Groningen moest de politie optreden tegen relschoppers. In Zeeland waren de hulpdiensten en het alarmnummer 112 urenlang niet bereikbaar, in Nieuwegein werden feestgangers uit een zwembad geëvacueerd na een bommelding. Door vuurwerk zijn tot zover bekend twee doden gevallen.

In Moerkapelle voerde de mobiele eenheid (ME) charges uit nadat een groep van tweehonderd jongeren vuurwerk en flessen naar de politie gooiden. Twee agenten raakten aan het gezicht gewond. Drie ME'ers raakten gewond toen relschoppers een zware vuurwerkbom onder hun ME-bus gooiden. De politie verrichtte in ieder geval één arrestatie.

Kerstboomverbranding

De politie moest in Amsterdam-Noord bij een kerstboomverbranding in actie komen tegen een groep van vijftig tot honderd stenen- en flessengooiende jongeren. Een politieagent raakte lichtgewond. Arrestaties vonden niet plaats.

In Amsterdam-Zuidoost gooide iemand vuurwerk in een politiebureau. De aanwezige agenten raakten slaags met de dader en zijn vrienden. Daardoor raakten drie agenten gewond. De politie hield twee mannen aan.

Vechtpartijen Den Helder

Het uitgaanscentrum van Den Helder was het toneel van vechtpartijen waarbij circa 150 mensen betrokken waren. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand liep, besloot de politie met behulp van korpsen uit de regio een uitgaansstraat schoon te vegen. Ze verrichtte één arrestatie.

Charges

In Groningen heeft de politie dinsdagavond in de wijk Hoogkerk charges uitgevoerd tegen enkele tientallen jongeren die de brandweer hinderden bij het blussen van een oudejaarsvuur. Toen de politie de jongeren op een afstand wilde houden, gooiden zij met stenen. Niemand raakte gewond. De agenten hebben niemand aangehouden.

Twee doden door vuurwerk

In Almelo overleed een 29-jarige man, nadat vermoedelijk zeer zwaar vuurwerk vlak bij zijn hoofd was ontploft. Een 52-jarige inwoner van het Utrechtse Maarsbergen kwam om het leven nadat een zak met vuurwerk was ontploft.

In Zaandam raakte een man ernstig gewond toen een doos vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. Het slachtoffer werd daardoor 10 meter weggeslingerd. Hij is naar het brandwondencentrum in Beverwijk overgebracht. In Hoofddorp raakte een man een hand kwijt bij het afsteken van een vuurpijl. Een feestvierder in Den Haag verloor bij experimenteren met een vuurwerkbom een deel van zijn hand.

Telefoonstoring Zeeland

Politie, brandweer en ambulance in Zeeland waren tijdens de jaarwisseling enkele uren niet bereikbaar door een storing in het landelijke netwerk van KPN. De hulpdiensten schakelden de rampenzender Omroep Zeeland in en begaven zich zo veel mogelijk op straat. Mensen moesten hun meldingen persoonlijk bij politiebureaus, brandweerkazernes en gemeentehuizen doorgeven. Volgens de politie hebben zich als gevolg van de storing geen calamiteiten voorgedaan.

Ook andere korpsen meldden problemen met de bereikbaarheid van het 0900-nummer van de politie. Tegen drie uur 's ochtends was dit weer verholpen. De KPN wees een storing van de hand, maar sprak van filevorming op het telefoonnet door de enorme belasting van het netwerk.

Bommelding zwembad

In Nieuwegein heeft de politie korte tijd een zwembad ontruimd waar rond de vijfhonderd mensen een nieuwjaarsfeest vierden. Aanleiding was een bommelding. Toen na drie kwartier duidelijk werd dat het loos alarm was, mochten de feestgangers weer naar binnen.

De politie in Rotterdam beleefde een vrij rustige avond, maar arresteerde wel 37 personen, voornamelijk wegens vernielingen. In Den Haag waren dat er 35. Verder was het ook in de residentie relatief rustig, zelfs het aantal traditionele vreugdevuren nam af van dertig vorig jaar naar twintig dit jaar.