NEW YORK - De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft direct op zijn eerste werkdag een relletje weten te veroorzaken.

Bekijk video

In een reactie op de ophanging van Saddam Hussein verwoordde hij niet het officiële VN-standpunt - namelijk dat executies uit den boze zijn - maar zei hij dat elk land zelf een beslissing moet nemen over de doodstraf.

Ban's voorganger, Kofi Annan, verzette zich geregeld tegen de doodstraf. De officiële VN-vertegenwoordiger in Irak, Ashraf Qazi, benadrukte zaterdag direct na de executie van de voormalige Iraakse dictator het VN-standpunt nog.

Verboden

Ban vermeldde dinsdag in New York echter niet dat de doodstraf op alle VN-tribunalen verboden is en dat het recht op leven is gegarandeerd in de VN-verklaring over de rechten van de mens.

De woordvoerster van Ban stelde in een reactie dat "het VN-beleid blijft dat de organisatie niet voor de doodstraf is". Ze stelde dat Bans opmerkingen genuanceerd waren, maar wilde niet zeggen of de secretaris-generaal het eens is met Qazi. Die zei nadrukkelijk dat de VN tegen de doodstraf is, "zelfs in het geval van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide".

Valkuilen

De ophef die de opmerkingen onder journalisten veroorzaakten, brengt de Zuid-Koreaan direct in aanraking met de valkuilen en voetangels van de werelddiplomatie, waar woorden op een goudschaaltje worden gewogen. Zijn eigen land is een van de 68 staten die de doodstraf nog hanteren. De Zuid-Koreaanse regering overweegt echter om de doodstraf af te schaffen.