BERLIJN/NEW YORK/PARIJS - In Berlijn zijn in de nacht van dinsdag op woensdag circa 1 miljoen mensen samengestroomd voor het grootste Oudejaarsfeest ooit bij de Brandenburgse Poort, het symbool van de herenigde stad.

Tijdens een groots vuurwerk werden zo'n 1800 vuurpijlen afgeschoten. Live concerten en dj's moeten de stemming er tot het ochtendgloren in houden. Ook worden op tal van plaatsen bier en worsten verkocht. Ook Glühwein was erg in trek bij temperaturen van min 8 graden.

Wellicht is er meer vuurwerk afgestoken dan ooit eerder bij een jaarwisseling in Duitsland. De import ter waarde van 42 miljoen euro is althans bijna het dubbele van het afgelopen jaar, aldus het Federale Bureau voor de Statistiek. Het meeste vuurwerk dat in Duitsland wordt afgestoken, is afkomstig uit China.


In New York kwamen meer dan een miljoen mensen bijeen

Meer dan een miljoen mensen heeft de viering van de jaarwisseling bijgewoond in het centrum van New York. Dit heeft het Amerikaanse tv-station CNN gemeld in een live uitzending van Times Square, het centrum van de festiviteiten.

De verlamde acteur Christopher Reeve, die voor zijn ongeluk de rol van Superman speelde, gaf het startschot voor de traditionele afdaling van de verlichte kogel op het dak van het gebouw Times Square Nr. 1. Op tijd om middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) gingen de verlichte cijfers 2003 branden op het gebouw. Mensen zongen liederen als 'New York, New York', dronken en zoenden elkaar in een uitgelaten volksfeeststemming in hartje Manhattan.


Op de Champs Elysées verzamelden zich bijna een half miljoen mensen

In Parijs hebben naar schatting 450.000 mensen de jaarwisseling gevierd met de traditionele wandeling over de Champs Elysées. Dit blijkt uit schattingen van de Parijse politie. Naast Fransen maakten ook tal van buitenlanders een wandeling over 'la plus belle avenue du monde' (de mooiste boulevard van de wereld).