WASHINGTON - Zeker 26 FBI-agenten zijn op de marinebasis Guantanamo Bay getuige geweest van de mishandeling van gevangenen. De federale recherche heeft de getuigenissen van de agenten op internet gezet, meldden Amerikaanse media woensdag.

De slechte behandeling van de van terrorisme verdachte gevangenen wordt tot in detail uit de doeken gedaan. Zo zouden veel van hen voedsel en water zijn onthouden en gedurende lange periodes aan handen en voeten geboeid aan de grond hebben gelegen.

"De meesten bevuilden zichzelf en werden er achttien, 24 uur of langer achtergelaten", aldus een van de FBI-getuigen. Anderen werden blootgesteld aan extreme temperaturen.

Vernederen

Agenten spreken ook van het vernederen van gedetineerden. Een bewaker zou in hurkzit boven de koran hebben gehangen om het boek te bevuilen. Een gevangene werd gehuld in een Israëlische vlag. Bij een van de gevangenen werd het hoofd omwikkeld met tape terwijl hij een volle baard had.

Ook werd gevangenen slaap onthouden, zou een gedetineerde 'gedoopt' zijn door een als priester verklede bewaker en kreeg een ander een showtje voorgeschoteld door een topless bewaakster.

De FBI haastte zich te zeggen dat de incidenten geen nieuwe voorvallen zijn, maar dat het gaat om zaken die al aan het licht waren gekomen. De verslagen die nu op internet zijn gezet, komen uit een groot intern onderzoek van de dienst om te kijken of FBI'ers zich schuldig hadden gemaakt aan onoorbare praktijken. Dat was volgens de recherche niet het geval.

Vrijgepleit

Alle 493 agenten die dienst deden op Guantanamo zijn door het diepgravende onderzoek vrijgepleit, aldus FBI-woordvoerder Richard Kolko. De misdragingen zouden zijn begaan door personeel van andere overheidsdiensten en ingehuurde bedrijven.