NIJMEGEN - Het rechercheteam dat al ruim een jaar onderzoek doet naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, probeert elke bezitter van een bordeauxrode Opel Vectra uit begin jaren negentig te achterhalen. Een auto van die kleur en dat merk met daarin twee mannen is gezien op de plek waar Sévèke op 15 november 2005 werd doodgeschoten.

Volgens politiewoordvoerder Ben van Ingen Schenau heeft het team al 550 autobezitters achterhaald, maar de juiste persoon nog niet gevonden. De komende tijd worden nog meer Opelbezitters benaderd.

Getuigen hebben gezien dat rond het tijdstip van de moord een passagier uit de auto stapte. Even later kwam deze man terug, waarna de bestuurder wegreed. Ondanks vele oproepen heeft de bestuurder zich nog nooit gemeld, aldus de politiewoordvoerder.

Scenario's

Het onderzoeksteam houdt bijna veertien maanden na de moord nog steeds rekening met 22 mogelijke scenario's, aldus de woordvoerder.

Mogelijke motieven voor de schietpartij lopen volgens hem uiteen van een wraakactie in verband met het activistenverleden van Sévèke tot een 'ongeluk': de Nijmegenaar kan de verkeerde man op de verkeerde plaats zijn geweest.

Infiltranten

Ook sluit het team nog niet uit dat de dader in kringen van inlichtingen- of veiligheidsdiensten gezocht zou moeten worden. Sévèke onthulde meer dan eens de identiteit van infiltranten in kringen van actievoerders. Om die reden kunnen getuigen zich ook melden bij een speciaal telefoonnummer van de Criminele Inlichtingen Eenheid.

De politie weet na ruim 60.000 manuren onderzoek zeker dat er meer mensen moeten zijn die de moord hebben gezien of gehoord. "We vinden het vreemd dat deze mensen, die door diverse getuigen zijn gezien, zich niet hebben gemeld", aldus de zegsman dinsdag in de uitzending van Opsporing Verzocht. De recherche gaat er van uit dat de schutter een sporttas bij zich had en dat hij zich na de moord lopend uit de voeten heeft gemaakt.