AMSTERDAM - Het vredesoverleg tussen de Spaanse regering en de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA is van de baan. Dat hebben de regerende Socialisten dinsdag bekendgemaakt. Na de aanslag met een autobom op een vliegveld bij Madrid afgelopen weekend schortte de Spaanse regering het overleg al voorlopig op.

Bij de aanslag raakten 26 mensen gewond en twee personen worden nog vermist. Gevreesd wordt dat zij om het leven zijn gekomen. De conservatieve Volkspartij uitte na de aanslag hevige kritiek op premier José Luis Rodriguez Zapatero, omdat hij de vredesbesprekingen met de ETA opschortte in plaats van beëindigde. De Volkspartij is nog niet tevreden. Ze wil dat Zapatero zelf in een officiële verklaring de vredesbesprekingen met de ETA definitief opzegt.

Wapenstilstand

Met de bomaanslag, die een parkeergarage van vijf verdiepingen verwoestte, kwam een einde aan de permanente wapenstilstand die de ETA negen maanden geleden aankondigde. Hoewel de ETA de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog niet officieel heeft opgeëist, heeft een anonieme beller, naar eigen zeggen van de ETA, de autoriteiten enige tijd voor de explosie gewaarschuwd.

Concessies

De Baskische onafhankelijkheidsbeweging en haar politieke aanhangers klaagden de afgelopen maanden dat de regering te weinig moeite deed om het vredesproces vooruit te helpen. De regering weigerde door de ETA voorgestelde concessies in te willigen, zoals het overplaatsten van gedetineerde ETA-leden naar gevangenissen in Baskenland en het opschorten van rechtszaken tegen veronderstelde ETA-leden.

Reddingswerk

Reddingswerkers zijn nog steeds bezig met het opruimen van de puinhopen. Zij moeten voorzichtig te werk gaan, omdat ze geen bewijsmateriaal willen vernietigen en nog op zoek zijn naar twee mannen uit Ecuador, die vermoedelijk in hun auto's lagen te slapen.