BAGDAD/PARIJS - De executie van Saddam Hussein zaterdag was bijna onderbroken. De enige aanwezige aanklager, Munkith al-Faroon, dreigde weg te lopen als het beschimpen van de ex-president niet zou stoppen.

Bekijk video

Dit heeft hij dinsdag gezegd tegen het Britse persbureau Reuters. Zonder vertegenwoordiger van de aanklagers als getuige mag volgens de Iraakse wet de executie niet doorgaan. Faroon was zaterdag als enige aanklager van de Saddam-zaak aanwezig in Bagdad.

Faroon sprak tevens de officiële verklaring tegen dat een cipier met een mobieltje de opnames zou hebben gemaakt die op internet circuleren. Volgens hem waren twee hoge regeringsfunctionarissen met hun mobiele telefoons met camera in de weer.

Onderzoek

De Iraakse regering heeft een onderzoek gelast naar de maker van de opnamen. "Dat had niet mogen gebeuren. Voordat we de kamer binnengingen, was afgesproken dat niemand een mobieltje bij zich zou hebben", aldus een regeringswoordvoerder.

De beelden van de ophanging van Saddam die circuleren op internet, hebben voor veel verontwaardiging gezorgd. In verschillende Iraakse steden kwam het maandag tot ongeregeldheden. Soennieten zwoeren wraak voor de dood van de ex-president.

Rechterhand

Ook de nog steeds voortvluchtige voormalige rechterhand van Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Duri, heeft gewaarschuwd dat de executie van de oud-president de opstand tegen de Iraakse regering en de Amerikaanse bezettingsmacht verder zal aanwakkeren. Hij zegt dat in een verklaring die dinsdag op internet is geplaatst.

Ibrahim, die bovenaan een lijst met 41 door de Iraakse regering gezochte personen staat, roept op tot de vorming van een breed verzetsfront om de Amerikanen het land uit te drijven. Ibrahim is het laatste kopstuk van het oude regime dat nog voortvluchtig is.

Commando

De Amerikanen hebben 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Ibrahim was vicepresident en vicevoorzitter van de almachtige Revolutionaire Commando Raad tot de Amerikaanse invasie in 2003.

Een van de advocaten van Saddam Hussein, Emmanuel Ludot, heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om een internationaal onderzoek naar de executie. Volgens de Franse jurist was Saddam tot zijn dood een krijgsgevangene en de ophanging dus een schending van de Geneefse Conventies.

De president van Irak, de Koerd Jalal Talabani, heeft zich dinsdag nog eens tegen de doodstraf uitgesproken. Hij benadrukt dat hij niet van tevoren op de hoogte was van de datum van de terechtstelling.

Woedend

In Samarra liet de Iraakse politie dinsdag woedende soennieten de zwaar beschadigde, sjiitische Gouden Moskee binnen nadat ze hadden gedreigd met geweld. Ze marcheerden er demonstratief doorheen met een (lege) doodskist en portretten van Saddam. Een aanslag op de moskee, tien maanden geleden, leidde tot een escalatie van het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten.

In Azamiyah, een soennitische wijk in het noorden van de hoofdstad Bagdad, kwamen eveneens honderden demonstranten bijeen om Saddam te gedenken. "De Baath-partij en de baathisten bestaan nog in Irak en niemand kan hen marginaliseren", zei de 48-jarige Samir al-Obaidi.

Offers

In Dor, 125 kilometer ten noorden van Bagdad, waren honderden op de been om een groot mozaiek met de beeltenis van Saddam in te wijden. Bij een moskee in zijn vroegere woonplaats Tikrit werden schapen geofferd in naam van Saddam.

De muren van de moskee waren volgeplakt met blijken van medeleven van stammen uit Zuid-Irak en Jordanië. Op een protestbijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad Amman liet Saddams dochter Raghad zich even zien.