AMSTERDAM - De Ethiopische premier Meles Zenawi heeft dinsdag de internationale gemeenschap opgeroepen om een vredesmacht naar Somalië te sturen. De Ethiopische soldaten die in Somalië op islamitische strijders jagen, worden mogelijk binnen enkele weken teruggetrokken vanwege de kosten, zei Zenawi.

Diplomaten uit de regio zijn bezig om snel een troepenmacht van de Afrikaanse Unie naar Somalië uit te zenden, om de internationaal erkende overgangsregering te helpen haar gezag in heel het land te vestigen. Uganda heeft gezegd binnen enkele dagen een bataljon van duizend man te kunnen leveren en Nigeria heeft ook troepen toegezegd.

De Ethiopische soldaten zijn weinig populair bij de Somaliërs. Het overwegend christelijke Ethiopië en het merendeels islamitische Somalië vochten twee oorlogen uit, de laatste in 1977.

Islamisten

Somalische en Ethiopische soldaten maakten dinsdag nog jacht op islamisten die op de vlucht sloegen toen maandag hun laatste bolwerk Kismayo was veroverd. De Somalische regering vermoedt dat zich Al-Qaidafiguren ophouden onder de strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken, die tot voor kort nog bijna het hele land in handen had.

De islamisten zitten klem in een hoek van Somalië tussen de zee en de grens met Kenia. Dat land beloofde zijn grens af te sluiten om te voorkomen dat de islamisten ontsnappen.

Volgens Ethiopië zijn duizenden moslimstrijders gesneuveld. De Somalische minister van defensie Barre Aden Shire zei dinsdag dat jongemannen die met de milities van de Raad van Islamitische Rechtbanken hebben meegevochten, geen straf krijgen als ze zich overgeven en als ze dat willen soldaat kunnen worden in het Somalische leger.

Gewelddadig

Een woordvoerder van de Raad zei maandag in een telefoongesprek met het persbureau AP dat de overgangsregering haar huidige macht alleen te danken heeft aan Ethiopië. Hij voorspelde een terugkeer naar het chaotische en gewelddadige tijdperk van elkaar bestrijdende krijgsheren dat duurde vanaf het begin van de jaren '90 totdat de islamisten eerder dit jaar een groot deel van het land veroverden.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties heeft Eritrea, de aartsvijand van Ethiopië, tweeduizend manschappen naar Somalië gestuurd om de islamisten te steunen. Verder circuleren er berichten over Somaliërs met Canadees staatsburgerschap die zich bij de zaak van de islamisten zouden hebben aangesloten.

Zeeroutes

De Amerikaanse marine houdt de zeeroutes vanuit zuidelijk Somalië in de gaten, op jacht naar drie Al-Qaidafiguren die verdacht worden van de aanslagen van 1998 op Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika en die zich onder de islamitische strijders zouden ophouden.

Dinsdag begon een periode van drie dagen waarin Somaliërs op last van interim-premier Ali Mohamed Gedi hun wapens moeten inleveren, een schijnbaar onmogelijke taak gezien de enorme hoeveelheden wapens die in het land circuleren. Ethiopische soldaten in Mogadishu zeiden dat bij een van de inzamelpunten in de hoofdstad 's morgens nog niemand was verschenen.