ROTTERDAM - Van de vier grote stadsregio's is Rotterdam-Rijnmond de moorddadigste. In die regio kwamen vorig jaar mensen om het leven als gevolg van moord en doodslag, van wie 36 in de stad Rotterdam zelf. Dit blijkt uit de jongste cijfers van de vier politieregio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Haaglanden.

Daarmee is niet gezegd dat Rotterdam een criminele moordstad is. De meeste moorden ontstonden door ruzies in de relationele sfeer en niet altijd als gevolg van criminele afrekeningen. Ondanks de nummer een notering, zijn er in Rotterdam wel minder moorden geweest dan vorig jaar. Toen telde de politie Rotterdam-Rijnmond 46 doden als gevolg van moord en doodslag.

Overigens daalt het aantal moorden in alle vier de grote steden. In de regio Haaglanden daalde het aantal dit jaar van 29 naar veertien. Ook in dat aantal is volgens de woordvoerder nauwelijks sprake van moorden uit het criminele circuit. De daling noemt de woordvoerder "opmerkelijk laag". In 2000 werden nog 21 moorden gepleegd.

In Amsterdam-Amstelland werden dit jaar 24 moorden gepleegd, inclusief de twee doden naar aanleiding van de overval maandag in een hotel aan de Leidsekade. Bij dit cijfer zit wel weer een relatief groter aantal criminele afrekeningen. Hoeveel dat er zijn wil de politie nu niet zeggen en pas op 2 januari bij de presentatie van de jaarcijfers bekendmaken. De Amsterdamse politie telden in 2001 34 moorden en doodslag en in 2000 waren dat er nog ; ten opzichte van dit jaar is dat een daling van bijna 50 procent.

In de politieregio Utrecht werden dit jaar negen doden geteltd, waarvan zeven in de stad zelf. Daaronder was onder meer de nog steeds onopgeloste moord op de studente en de liquidatie van een wietkweker uit De Meern. In 2001 telden de politieregio Utrecht nog dertien doden.