DRIEBERGEN - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is samen met het ministerie van Justitie bezig met de ontwikkeling van een elektronische enkelband voor ontsnapte tbs'ers. Dat zei korpschef Peter van Zunderd dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens hem moet die band binnen enkele maanden kunnen worden ingevoerd. "Ik wil proberen te voorkomen dat tbs'ers die weten te ontsnappen, opnieuw de fout ingaan", aldus Van Zunderd.

Satelliet

Een proef met een elektronische enkelband mislukte vorig jaar wegens technische onvolkomenheden. Het KLPD werkt nu aan verbetering van de techniek. Tbs'ers die op verlof gaan, moeten de band gaan dragen waardoor ze bij ontsnapping via de satelliet zijn te volgen.

Ook steunt hij het voornemen van minister Ernst Hirsch Ballin om dit jaar een proef te houden met een stroomslot. Hierdoor kunnen tbs'ers die tijdens verlof proberen te ontsnappen, door het toedienen van een stroomstoot tijdelijk worden uitgeschakeld.

Opsporing

Het KLPD heeft sinds vorig jaar een speciaal team dat zich bezighoudt met de opsporing van ontsnapte tbs'ers. Dat team hield vorig jaar 38 ontsnapte tbs-gestelden aan.

Nieuw is het team dat zich bezig gaat houden met de opsporing van criminele activiteiten op het internet. Volgens Van Zunderd is binnen de politie behoefte aan een gespecialiseerde groep mensen die zich met deze computergerelateerde criminaliteit gaat bezighouden.

Politie

De korpschef toonde zich dinsdag ook voorstander van het inzetten van burgerinfiltranten. Hij reageerde daarmee op de uitlatingen van een collega van de Nationale Recherche in De Telegraaf. Van Zunderd meent dat dat het werk van de politie een stuk zou vergemakkelijken.

Drugs

"Stel dat een vrachtwagenchauffeur ons meldt dat hij is benaderd voor de doorvoer van drugs. In plaats van hem daarin te kunnen begeleiden, moeten we nu iemand van de politie opleiden om dat transport te kunnen uitvoeren. Met goede waarborgen zou het effectiever zijn om die chauffeur dat transport zelf te laten doen", stelt de korpschef. Het doorlaten van drugs mag wat hem betreft alleen met toestemming van de minister van Justitie.

Methodes

Ook vindt hij het bezwaarlijk dat opsporingstechnieken van de politie soms letterlijk in de krant komen. "Wij moeten in een proces-verbaal onze methodes prijsgeven. Daardoor kun je sommige opsporingstechnieken soms maar een keer gebruiken, terwijl we dat wel vaker zouden willen doen."