ROTTERDAM - Het vuurwerkfestijn dat losbarst na de jaarwisseling zorgt in een korte tijd voor een flinke luchtverontreiniging. De fijne stof die dan vrijkomt is 6 procent van de stof die het autoverkeer in Nederland jaarlijks uitstoot, aldus de DCMR Milieudienst Rijnmond.

De verontreiniging kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, maar dat is sterk persoonsgebonden. "Het heeft alles te maken met de lichamelijke conditie van mensen", zegt een woordvoerster van de DCMR. Daarbij komt dat de vuurwerkverontreiniging maar van korte duur is, zodat de mens er maar kort aan wordt blootgesteld. De vervuiling is op z'n hevigst net na middernacht en duurt ongeveer vier uur. "Daarna daalt het weer tot een redelijk niveau."

Een andere factor is het weer, temperatuur en locatie. Bij mist blijft 'vuurwerksmog' die bestaat uit fijne stof en zware metalen, veel langer hangen dan bij een jaarwisseling met veel wind of regen. Fijne stof is een verzamelnaam van allerlei stofdeeltjes. De belangrijkste stoffen die vuurwerk in de lucht brengt, zijn chloor, barium, strontium en zwavel. De giftige zware metalen barium en strontium die met vuurwerk vrijkomen, zorgen voor de kleureffecten in de lucht.

De verontreiniging begint in de loop van oudjaarsavond, waarna er tussen 23.00 en 24.00 uur een dip is, "vermoedelijk omdat mensen dan gaan aftellen en toasten". Daarna neemt de verontreiniging in alle hevigheid weer toe. Over een eventuele alarmfase wil de woordvoerster niet spreken. "Dan moet er echt sprake zijn van een langdurige blootstelling aan een verontreiniging."